Situació
Scala Dei és un llogarret agregat a la Morera de Montsant i que va créixer en una recollida vall en plena serra de Montsant, just a redós del que fou el primer monestir de l’orde cartoixà a la península ibèrica: la Cartoixa de Santa Maria de Scala Dei. El nucli, situat a la part baixa del terme municipal, és travessat pel riuet de Scala Dei.
Superfície: 1150 hectàrees.
Història
Scala Dei té el seu origen com a antiga conreria de la cartoixa de Santa Maria de Scala Dei que, fundada al segle XII en un marc paisatgístic incomparable, constitueix l’origen del Priorat històric. Sembla ser que buscant el lloc més adient per construir el monestir encarregat pel rei Alfons el Cast, els monjos trobaren un pastor que els explicà que en somnis veia uns àngels que pujaven al cel per unes escales repenjades a la soca del pi que hi havia al lloc on ell pasturava els seus ramats.
Els monjos ho interpretaren com un senyal de Déu i allí mateix construiren un petit claustre que seria l’origen de la Cartoixa de Scala Dei, que significa “escala de Déu”. Els monjos introudiren el cultiu de la vinya a la zona, i el priorat de Scala Dei anà prosperant i acabà per donar nom a l’actual Priorat, una de les zones amb més personalitat de Catalunya.
Pel Decret de Desamortització de Mendizábal, de 1835, els monjos es veieren obligats a abandonar el monestir que quedà en estat ruïnós fins que el 1998 la Generalitat de Catalunya, a la qual actualment pertany la Cartoixa, la rehabilità parcialment i l’obrí per a visites turístiques.
Festes i costums
Scala Dei celebra la festa major el 24 de setembre, per la Mercè, i el cap de setmana més proper a aquest dia. Anualment, a Scala Dei, també es celebra una mostra i degustació de vins locals i de “vin blanc”.
Llocs d’interès
La Cartoixa de Scala Dei està declarada Bé d’Interès Nacional en la categoria de monument. La visita a la cartoixa permet conèixer un dels monestirs més importants de la Catalunya medieval i representa una aproximació al món i la vida dels antics cartoixans i al seu carisma, tot mostrant una nova interpretació de la vida i convidant a donar un valor especial a la natura, un dels tresors més valuosos que actualment té la humanitat.