Situació

El poble de Porrera està íntimament lligat a la vall del riu Cortiella. Disposat al fons de la vall, en un punt on aquesta s’obre una mica en trobar-se amb el torrent de la Teixeta, la seva visió des del coll major venint de Falset és com si hagués rodolat muntanya avall fins quedar assentat sobre la vessant assolellada del riu, a recer dels vents del nord i sota l’esguard de la serra del Molló. El seu terme municipal s’estén per tota la vall del riu.

Altitud: 316. Superfície: 28,80 kilómetres quadrats. Població: 445 hab.

Història

La història de Porrera va lligada a fets convulsos i gestes valeroses, per aquest motiu té fama de «vil·la liberal i insurrecta», sempre abocada a la defensa de les causes democràtiques i en contra de les imposicions autoritàries. Ja l’any 1462 defensà la Generalitat enfront el rei, en la guerra de Successió contra les tropes borbòniques, en el bandolerisme del segle XVI contra la reialesa, contra les forces napoleòniques a principis del XIX i contra els absolutistes que el 1822 cremaren la vila per tercer cop a la història.

L’origen de la població com a tal es remunta a l’any 1201, quan hi ha documentada la carta de poblament per als habitants de l’indret de «Valporrieram».

El cultiu de la vinya li ha donat des de sempre la riquesa, n’és prova la gran quantitat de cases benestants de la població, així com el seu caire mes urbà, arran de l’important comerç del vi dels segles XVIII i XIX.

Festes i costums

El costum més típic és el dia del rotllo, pastís típic que es consumeix amb menjar blanc per Sant Blai, així com també la festa de Sant Antoni, dia en què encara es puja algun matxo a l’ermita del mateix sant per beneir-lo. Les festes majors són per Sant Joan Evangelista anomenat “de la cirereta”, al maig, i per Sant Francesc d’Assís, a l’octubre, però que es va passar al novembre quan tradicionalment la verema ja estava tota entrada i es podia celebrar la collita. En aquesta festivitat destaca el tradicional repartiment de coques pels carrers del poble. A l’agost se celebra el concurs Nasset, Nas Nassot, on els participants han d’identificar les característiques dels vins loclas. El segon dissabte de novembre té lloc el Tasta Porrera, una mostra i degustació de vins locals. Al maig, en el marc de la Fira del Vi de Falset, s’organitza el Tast de Carinyenes a Porrera.

Llocs d’interès

L’edifici més destacat és l’església parroquial de Sant Joan Evangelista. En l’àmbit civil, Porrera ha conservat sempre el seu aspecte senyorial i orgullós: les cases, espaioses i sumptuoses; els carrers, el riu i les amples portalades, recorden el seu gloriós passat. Destaquen sobretot els rellotges de sol, datats entre els anys 1840 i 1880, amb peces realment interessants, com ara el rellotge vertical declinat, anomenat “rellotge de tarda”, difícil de trobar arreu de Catalunya, o el del Portal, considerat el més gran en dimensions. També és d’interès l’ermita de Sant Antoni, edificada sobre un promontori rocós des d’on s’obtenen unes vistes formidables de la població.

Web de l’Ajuntament de Porrera
Associació de Cellers de Porrera