Situació

Municipi situat a la part més meridional de la DOQ Priorat, el poble està disposat alineadament sobre una de les carenes que defineixen el terme i, per extensió, tot el territori del Priorat. El terme està delimitat pel riu Siurana al nord i a l’oest, al sud per les muntanyes del Sarraí i a llevant la delimitació es barreja amb el terme de Falset.

Altitud: 261 m. Superfície: 8,90 quilòmetres quadrats. Població: 296 hab.

Història

La història de Bellmunt del Priorat va indiscutiblement lligada a la història de les mines existents al seu territori, que ja són esmentades en l’antiguitat. Aquestes mines, situades entre el poble i el riu Siurana, foren explotades amb tota seguretat durant l’època romana; fins i tot és possible que els filons a flor de terra fossin utilitzats anteriorment pels pobladors ibers.

A mitjan segle XIX, l’Estat arrendà les mines i això féu que el poble es recuperés molt aviat dels estralls de la fil·loxera, que tant afectà els pobles del Priorat. Durant el segle XX, l’explotació de les mines de plom assolí punts culminants, encara que a partir de l’any 1970 l’activitat davallà fins produir-se’n el tancament definitiu.

Actualment, la Mina Eugènia s’ha reobert al públic adequada per a visites turístiques.

Festes i costums

Celebren festes el 13 de desembre, Santa Llúcia, i el 28 de desembre, els Sants Innocents. El 30 de desembre, últim dia de les festes majors dels Sants Innocents, es realitza un dinar de germanor amb un menú tradicional: fesols a la cassola i bacallà fregit. Aquesta festa es coneix com la Badejada o Festa del Bacallà. A principis de maig, en el marc de la Fira del Vi de Falset, se celebra el Tast de les Mines, una mostra i degustació de vins de Bellmunt. I al desembre, normalment el dia de la festivitat de Santa Bàrbara (patrona dels miners que evoca el passat miner de la vila), es fa el Tast de Santa Bàrbara, una degustació de vins popular al carrer.

Llocs d’interès

Són rellevants l’església parroquial del segle XVIII, neoclàssica, dedicada a la patrona del poble, Santa Llúcia, i la Casa de les Mines, d’estil modernista. Cal destacar també la Casa Gran, antiga residència dels cartoixans, possiblement del segle XVIII, i el Casal, interessant edifici d’estil modernista. Durant els últims anys s’ha adequat la Mina Eugènia -que era la més valuosa per les seves dimensions, profunditat i rendiment extractiu-, per a visites turístiques, dins el complex del Museu de les Mines de Bellmunt, adscrit al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Web Ajuntament de Bellmunt del Priorat

Cellers a la vila de Bellmunt del Priorat

Casa Gran del Siurana
Bellmunt del Priorat
Castelo de Pedregosa
Bellmunt del Priorat
Celler Bartolomé
Bellmunt del Priorat
Celler Sedó Barceló
Bellmunt del Priorat
Gran Clos
Bellmunt del Priorat
Mas d'en Gil
Bellmunt del Priorat
Mas dels Estels
Bellmunt del Priorat
Solà Clàssic
Bellmunt del Priorat
Viticultors del Priorat
Bellmunt del Priorat