L’any 1924 la Comarca del Priorat d’Scala Dei, formada pels pobles de Bellmunt, Gratallops, La Morera, Poboleda, Porrera, Torroja i La Vilella Alta, eleven al Directori Militar de Primo de Rivera una Exposició on es sol·licita la presa de mesures per al reconeixement de la zona i evitar-ne la despoblació. Ja a l’any 1928 aquests mateixos pobles demanen al Ministeri de Treball, Comerç i Industria del Règim de l’època la creació del Consell Regulador del Priorat d’Scala Dei com a organisme designat per vetllar per aquesta denominació vitícola, per l’ús de la marca col·lectiva i per la gestió de la zona de producció.
L’any 1932, amb l’aprovació de l’Estatut del Vi per part del govern republicà, es va reconèixer la zona del Priorat com a regió vitivinícola a protegir, però degut a les circumstàncies sociopolítiques del moment no va ser fins anys després de la Guerra Civil, el 1954, que es va oficialitzar l’existència de la Denominació d’Origen Priorat amb un reglament i un Consell Regulador operatius. Aquesta mesura donava rang legal a una marca vitivinícola amb més de 1000 anys d’història, tal i com es recorda en el lema que ha escollit el Consell Regulador de la DOQ Priorat per commemorar aquest 2014: “Priorat, 1000 anys d’història; 60 anys de DO”.
El 23 de juliol de 1954 es va aprovar el primer reglament de la DO Priorat i va ser publicat al B.O.E. l’11 d’agost de 1954. En aquells anys, l’existència de la denominació d’origen va suposar oferir unes certes expectatives a la zona, molt castigada per la despoblació i la crisi generalitzada del món rural. El reglament es va modificar posteriorment el 13 d’octubre de 1959 i el 19 de maig de 1975.
Des dels seus inicis la seu del Consell Regulador havia estat a l’Estació Enològica de Reus, però el 1999 el Consell Regulador es va traslladar a Torroja del Priorat, cosa que ha contribuït a facilitar les gestions i ha possibilitat així la implicació del sector.
L’any 2000, degut al gran reconeixement pel que fa a la qualitat i especificitat que estaven adquirint els vins de la DO i del compliment del Reial Decret 157/88 del 22 de febrer i del Reglament (CEE) 1493/99 del 17 de maig, el Consell Regulador en ple va prendre l’acord de sol•licitar al Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) l’atorgament de Denominació d’Origen Qualificada.
El Departament d’Agricultura, un cop realitzades les comprovacions oportunes, va aprovar el Reglament regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat el 18 de desembre del 2000, publicant-se al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) Núm. 3294 de 29 de desembre del 2000.
El 18 d’abril de 2006 es va aprovar el nou reglament de la DOQ Priorat adaptant-se a la nova Ley de la Viña y el Vino i a la Llei Vitivinícola Catalana i es va publicar al DOGC Núm. 4618 del 21 d’abril de 2006.