El Parc Natural de la Serra de Montsant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha signat un acord per fer de mediador entre propietaris de terres abandonades i agricultors que volen reactivar-les. Es tracta del primer acord d’aquestes característiques al territori del Parc i persegueix que es pugui estendre a més municipis de la zona per poder dinamitzar l’activitat agrícola.
Tal i com recorda el comunicat emès aquest dilluns pel Departament d’Agricultura, a tot Europa, un dels paisatges més importants és el rural, i no només per raons estètiques sinó també per raons ecològiques, econòmiques, socials, culturals i patrimonials. És per aquesta raó que el Priorat, amb el seu paisatge agrari típic de muntanya mediterrània, busca ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aconseguir-ho suposaria el reconeixement internacional del valor del model agrícola que ha sabut harmonitzar la tradició agrària mediterrània amb la innovació i la creativitat.
El comunicat oficial del DAAM continua explicant, que res de tot això té sentit si aquest paisatge agrari desapareix per culpa de l’abandonament agrícola. Per aquest motiu, el Parc Natural de Montsant treballa per un model de sostenibilitat que permeti, no només transformar en més sostenible l’agricultura, sinó també recuperar-la i promocionar-la.