Un total de 34 cellers de la DOQ Priorat han començat la verema. A data d’avui s’està realitzant per les varietats més primerenques, que són majoritàriament les blanques. Tot i que també ha començat la recol·lecció en algunes parcel·les amb varietats negres, cultivades a les zones més càlides de la DOQ.
La collita, fent una estimació orientativa, aquest any es veurà reduïda entre un 30% i un 40% de mitjana, a causa del míldiu. Malgrat que l’afectació és molt irregular per viles i per viticultors.
Després de les pluges de l’hivern i la primavera i de l’estiu sec i assolellat, els ceps han disposat, durant el cicle vegetatiu, de la reserva hídrica necessària que ha permès garantir una bona qualitat amb sucres i acidesa.
La verema és previst que s’allargui fins a mitjans del proper mes d’octubre. Donat que el descens de producció farà que la recol·lecció dels raïms finalitzi una mica abans que les temporades anteriors.
Estudi noves varietats
D’altra banda, des del Consell Regulador de la DOQ Priorat en col·laboració amb l’Incavi s’ha iniciat l’assaig de les varietats: carinyena blanca i monestrell, amb l’objectiu d’ampliar el coneixement tècnic i científic, a més d’analitzar l’arrelament a la DOQ Priorat.
L’acord, que ha estat aprovat en la darrera sessió plenària del Consell, permetrà que, durant tres anys, realitzar un estudi per determinar quina és l’adaptació agronòmica d’aquestes dues varietats així com també la seva acceptació enològica.