El professor de Ciències agràries, forestals i alimentàries de la Universitat de Torí i president de l’Observatori del Paisatge del Piemont (Itàlia), Marco Devecchi, ha explicat aquest dijous a la sala d’actes de la Cartoixa d’Scala Dei l’experiència de valorització del paisatge i la viticultura a la regió del Piemont. Devecchi ha realitzat la ponència inaugural de la 3ª Diada Participativa de la DOQ Priorat, en la qual també han intervingut representants del Consell Regulador i diferents elaboradors i viticultors, que han reflexionat sobre la vinya en coster i sobre experiències d’enoturisme.
Marco Devecchi ha explicat com el paisatge ha esdevingut un element essencial d’un nou turisme basat en la tipicitat ambiental i en l’excel·lència enogastronòmica, ha presentat diferents experiències de restauració i recuperació del paisatge al Piemont i ha detallat diverses iniciatives que s’han dut a terme per valoritzar-lo. Per exemple l’adhesió a la Ruta Transromànica europea, les rutes a peu entre vinyes, els “paisatges sonors” (amb concerts i recitals en plena vinya), l’estudi de la vegetació autòctona o la reforestació d’indrets propers a vinyes a càrrec d’escolars i veïns de la zona.
L’acadèmic piemontès ha descrit l’objectiu del paisatge vitícola de l’Astigiano d’esdevenir Patromini de la Humanitat de la UNESCO i ha comentat l’èxit que aquesta categoria li ha reportat a la regió vitícola de la Ligúria-Cinqueterre, ja que s’hi han pogut restaurar vinyes i s’ha rebut un reconeixement internacional que ha revertit en un important increment de visitants atrets per l’enoturisme i el turisme cultural. En aquest sentit, Devecchi a acabat subratllant que “el paisatge és un recurs favorable per a l’activitat econòmica sempre que es preservi i es planifiqui d’una manera adequada, tal i com diu la Convenció del Paisatge signada a Florència (Toscana) l’any 2000”.
Mesures de protecció a la DOQ Priorat
La següent ponència l’ha presentada el secretari del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Jaume Josa, qui ha relatat diferents mesures d’estudi i protecció del territori impulsades des del Consell, com la creació de la comissió de territori l’any 2004 i l’inici, ja el 2003, del desplegament de la normativa de preservació paisatgística. També ha recordat la constitució d’un grup propi per treballar sobre els plans de reestructuració i reconversió de vinya i la recent adhesió del Consell al Centre Internacional de Recerca i Valortizació de la Viticultura de Muntanya (CERVIM) l’any 2013. Josa també ha esmentat el programa d’estudi de la biodiversitat de la regió de la DOQ Priorat i l’adhesió del Consell a la Carta del Paisatge del Priorat i a l’entitat Prioritat, que treballa perquè el paisatge del Priorat esdevingui Patrimoni de la Humanitat. Finalment, el secretari del Consell ha enumerat algunes mesures específiques, com l’assessorament tècnic en accions de reestructuració i/o reconversió i les diferents propostes per a la recuperació de vinya en coster.
El següent ponent, el tècnic de paisatge de la DOQ Priorat, Òscar Borràs, ha analitzat el reglament existent a la denominació d’origen relatiu a la preservació del seu patrimoni paisatgístic i també ha reflexionat sobre l’elaboració dels mapes i cartografies que detallen les zones d’actuació, que estableixen una zona de protecció paisatgística, una zona boscosa, la zona rural genèrica, la zona del Parc Natural de la Serra de Montsant i la zona de característiques naturals especials.
Experiències a la vinya i al celler
El segon i darrer bloc de la diada participativa ha servit per conèixer experiències directes d’elaboradors i viticultors relatives al conreu de la vinya. Maite Mora, Josep Ramon Sedó, un representant de Bodegas Mas Alta, Joan Barceló, Carles Ortiz, Rafel Gauchola i Carlos Cubells han explicat les seves experiències en plantació de vinya en coster i, en alguns casos, de treball amb animals a la vinya. Salvador Burgos i Marc Ripoll han exposat les seves experiències d’oferta enoturística. Al final de l’acte, el president del Consell Regulador, Toni Alcover, i la representant de l’Associació Priorat Enoturisme, Isabel Vilà, han signat un conveni de col·laboració entre les dues institucions.