Situació
El municipi és el més extens i septentrional de tota la DOQ Priorat, doncs ocupa la major part de la serra del Montsant. La Morera es troba arrecerat sota els cingles de la serra Major del Montsant i gaudeix d’unes vistes excepcionals del mar de turons que forma la DOQ Priorat. A la part més baixa hi ha el nucli de Scala Dei, que té el seu origen com antiga conreria de la cartoixa i que depèn administrativament del municipi de la Morera de Montsant.
Altitud: 743 m. Superfície: 52,90 quilòmetres quadrats. Població: 153 hab.
Història
La Morera és la vila més antiga i més alta (a 743 m d’altitud) de les que constitueixen el Priorat històric. Cronològicament, de «La Moreria» ja se’n tenen notícies abans de finalitzar la Reconquesta, quan el seu perímetre era poblat per moros pagesos. Tot el conjunt fou presidit per un encimbellat castell, l’emplaçament del qual estigué al mateix lloc del que, amb posterioritat, bastiren els cristians, que és el que encara es veu a la part elevada del poble, tot enrunat.
Festes i costums
La Morera de Montsant celebra la Festa Major en honor de la Nativitat, del 8 a l’11 de setembre. Altres festes populars són la de Tots Sants, el 31 d’octubre, i la revetlla de Sant Joan, el 23 de juny.
Al nucli agregat de Scala Dei la festa principal és per la Mercè, el 24 de setembre, i se celebra el cap de setmana més proper a aquesta data.
Al voltant de la diada de Tots Sants a la Morera de Montsant s’organitza la Festa del Vin Blanc, amb una degustació popular de vins i de vin blanc (un vi dolç local tradicional).
Llocs d’interès
En primer lloc, destaca l’església parroquial dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu, de solida construcció, amb una portalada antiquíssima de triple arquejat de mig punt. L’interior és de l’ordre corinti, d’una sola nau, molt esvelta amb arquejat romà a la sostrada.
En segon lloc, cal esmentar l’antic castell de la Morera, de probable origen sarraí, que el 1954 fou acabat d’enrunar per poder empedrar els carrers del poble, però anteriorment, al segle XVII, aquesta construcció fou utilitzada com a presó senyorial. Era aquí on el prior d’Escaladei podria tancar els malfactors de tot el Priorat.
D’altra banda, no es pot oblidar la Serra de Montsant, que des de 2002 és parc natural, i a la Morera hi ha un dels seus punts d’informació. Cal posar en relleu els graus d’accés a la serra, que són el grau de l’Escletxa, el de Salfores, el camí del Montsant (conegut com el grau de la Grallera), el de l’Espinós, el de l’Agnet, el de Barrots, el del Carrasclet i el del Carabassal. La tradició eremítica del Montsant és notable, on destaca l’ermita de la Mare de Déu de Montsant, que data del 1742 i està situada a dalt de la serra, a Albarca.